Vælg det bedste stemmejern

vaerktoej-stemmejern-trae-plade

Selvom stemmejernet kan spores flere hundrede år tilbage, er det langtfra et fortidslevn. Det er et værktøj, der kan klare en lang række situationer, uanset om man bygger møbler og fine billedrammer eller laver grovere tømmersamlinger. Et stemmejern i robuste kvalitetsmaterialer giver mange anvendelsesmuligheder og er et must til værktøjskassen. Et stemmejern skal være velslebet for at arbejde effektivt og præcist.

En lang række stemmejern i høj kvalitet fra diverse europæiske leverandører med fås enten udelukkende med træhæfte eller for nogens vedkommende med begge dele. Et fåtal eksklusive amerikanske og japanske fabrikater fås kun med træhæfte. I halvtredserne forlød det at kun tømrere og møbelsnedkere havde tilladelse til at slå på stemmejernet med hammer; alle andre skulle bruge knippel. Japanske stemmejern er på trods af et hæfte i træ beregnet til at blive slået på med en hammer.

Hvad er et stemmejern?

Stemmejernet uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger.

Stemmejern til ethvert behov

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge et stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt.

Checkliste til valg af stemmejern

• Ergonomisk formet håndtag. Dette gør, at værktøjet er komfortabelt at have i hånden og bruge.
• Beskyttelseskant, som giver en god sikkerhed.
• En klinge der er slebet præcist. Det vil sige med rette grader, da det giver optimal skarphed.
• Hvis konstruktionen er hærdet, vil det forlænge levetiden samt holdbarheden.
• Klingen bør være rustbeskyttet og poleret.