Momentnøgle – værktøj til hjulskifte

momentnoegle-carl-ras-bil

Momentnøglen er uundværlig i hjemmeværkstedet, hvor der arbejdes præcist eller med delikate dele og materialer – eks. carbon, frempind på cyklen, ved hjulskift på bil og mange andre steder hvor man ellers nemt kan overspænde skruer og møtrikker. Momentnøglen benyttes især til køretøjer og motordele.

Hvad er en momentnøgle?

En momentnøgle ligner meget en topnøgle, men den er lidt smartere. Den hedder en ’momentnøgle’, fordi den modsat en topnøgle har en mekanisme, du kan justere, så du får lige præcis den mængde ’moment’ eller kraft i møtrikken eller bolten, du gerne vil have. Det gør, at du kan arbejde mere præcist med de ting, du skal skrue på. Momentnøgler måler momentet i målenheden Nm(Newtonmeter), og det angiver, hvor meget moment, du skruer noget fast med. Det er helt forskelligt fra opgave til opgave, hvor meget kraft, du vil skrue noget fast med, så det er vigtigt, at du finder ud af, om din momentnøgle kan klare opgaven. 20 Nm er fint til en cykel, men det er sjældent nok, når du skal arbejde med en bil, som jeg skal.

Et uundværligt værktøj

Som meget andet værktøj, så kan momentnøglen bruges til mange ting. Der er dog en grund til, at jeg hiver den frem, når jeg skal skifte hjul på en bil. Det er nemlig oftest i situationer med biler, man bruger en momentnøgle. Når du skifter hjul eller skal afmontere og skrue andre ting fast, bruger du kort sagt en momentnøgle, fordi den hjælper dig med at gøre arbejdet helt præcist. Der er som sådan ret mange situationer, hvor du kan bruge en momentnøgle i stedet for en topnøgle, der altså ikke måler momentet. Momentnøglen kan overtage alle topnøglens gøremål, men den gør det mere præcist, så en god momentnøgle kan spare dig penge på vedligeholdelse, fordi du skruer med den helt rigtige mængde moment.

Gode råd til din næste momentnøgle

Du skal helt sikker overveje, om du ikke lige så godt kan købe en momentnøgle i stedet for en topnøgle, fordi momentnøglen kan gøre arbejdet mere præcist. Jeg vil personligt hellere have mig en momentnøgle, fordi jeg ved, at jeg kommer til at bruge den, og jeg kan godt lide, at jeg gør et godt stykke arbejde, når jeg er i gang. Du skal desuden overveje, hvad arbejdet er, for momentnøgler er som sagt indstillet til at have et maksimalmoment, som er målt i Nm. Hvis du arbejder med cykler, så er det fint med momentnøgler, der går op til 20 Nm, men hvis du arbejder med biler eller andet, så er det måske bedre med en, der går op til 30 eller 50 Nm.