Sådan finder du den rigtige vaterpas

vaterpas-carl-ras-vaeg

At noget er i vater, er ikke helt det samme som, at det nødvendigvis er lige. To punkter kan – pr. definition – ikke andet, end at være lige ud for hinanden. Men derfor kan de sagtens resultere i, at din hylde ender med at hænge skævt på væggen. For selvom din opmåling har været fuldstændig lige, har den ikke nødvendigvis været i vater – og derfor skal du altid konsultere dit vaterpas.

Med et vaterpas er du sikker på at hylder, billeder og andre genstande hænger helt lige. Vores vaterpas kommer i forskellige størrelser og er fremstillet i en solid og holdbar kvalitet. I sortimentet finder du også målebånd og andet måleudstyr til både professionelt brug og gør-det-selv projekter derhjemme.

Hvis du skal sørge for, at hylden hænger fuldstændig lige, eller skal du kunne balancere en glaskugle på toppen af billedrammen? Ja, så er et vaterpas et rigtig fornuftigt værktøj at have ved hånden. Vaterpas sikrer dig, at det, du arbejder med, er i vater.

SÅDAN KONTROLLERER DU DIT VATERPAS

  1. Læg vaterpasset på en plan flade – f.eks. et bord/vindueskarm eller lignende. Fladen behøver ikke være en 100% i vater.
  2. Læg mærke til boblens placering i libellen.
  3. Vend vaterpasset 180 grader, men så det stadig har libellen pegende opad.
  4. Læg igen mærke til boblens placering.
  5. Hvis boblen er det samme sted ved begge dine målinger, er dit vaterpas præcist, kalibreret og klar til brug. Hvis ikke, så skal du formentlig overveje at anskaffe dig et nyt.

PRÆCISE OPMÆRKNINGER

En forudsætning for, at lave præcise opmærkninger med et vaterpas, er naturligvis, at vaterpasset er præcist. Derfor er det en god ide at tjekke sit vaterpas i ny og næ – specielt, hvis du er flittig bruger af det, da stød og slag m.m. kan være med til at gøre vaterpasset upræcist – og så bliver det, du måler naturligvis også upræcist og skævt.