Skal du købe en ny rundsav? Vi hjælper dig

rundsav-carl-ras-vaerktoej

Hvilken rundsav skal jeg købe?

Her kommer 3 gode råd, til før du investerer i en rundsav. Det er essentielt, at du overvejer følgende:

  1. Hvad skal du bruge maskinen til? Skal du lave præcise snit i plader, afkorte et emne, flække et stykke tømmer på langs af træets årer, save søm og betonrester over i bygningstømmer, save i møbelfiner uden at flosse det i kanten eller lave en elegant afslutning på en køkkenplade?
  2. Hvor meget skal du bruge den?Hvis du anvender rundsaven til at save i kraftige byggematerialer, er det en god idé at gå efter en dyrere model i høj kvalitet.
  3. Skal din maskine være drevet af batteri eller el? Hvis du skal have den med rundt til forskellige arbejdsopgaver i løbet af dagen, så er en batteridrevet rundsav det bedste og mest praktiske valg. For så slipper du for besværet med at trække en ledning efter dig og kan hurtigere gå fra én opgave til en anden. Skal du derimod kun arbejde i en position, så har rundsave med ledning den fordel, at du ikke skal oplade batterier. Du skal blot sætte den i stikkontakten, hvorefter du kan anvende den hele dagen uden at bekymre dig om batteriniveauet.

Hvad bruges en rundsav til?

Du anvender en rundsav til hurtig fremstilling af præcise og lige snit. Rundsaven er rigtig god til især lange snit i tykkere emner. Rundsave anvender du især til arbejde med træ, men de kan også skære i andre materialer, du skal dog være opmærksom på, at der i nogle tilfælde benyttes specialklinger afhængigt af materialet.

Lidt fakta om rundsaven:

  • Rundsaven kommer i forskellige størrelser fra 40 mm til over 120 mm i dybden.
  • Når du skal save lige med rundsaven, anvendes en skinne, som typisk leveres med rundsaven, så er det nemmere at styre saven, når du saver.
  • Motoren i rundsave er typisk en meget kraftig motor på 1400W.

Hvornår bruger man en rundsav?

Rundsave kan anvendes til alle plader og materialer. I et velassorteret snedkerværksted hører en rigtig god rundsav til. Rundsaven er et genialt værktøj, når du skal skære lige, præcise linjer samt store plader af træ eller hvis du eksempelvis skal skære en stolpe over eller skære en plade i smig. Rundsaven kan du bruge til mange forskellige opgaver, og med rundsaven får du en robust allround maskine, der kan både grove og finere saveopgaver. Den kan indstilles i dybden, alt efter hvilket materiale du skal bruge den til. Og ikke mindst er den handy og fuld af kræfter – meget mere kræft end det er tilfældet med stiksaven.

Hvilken klinge skal du bruge til en rundsav?

Når du skal finde den rigtige rundsavklinge til din maskine og et specifikt emne, så er det én ting at finde den rigtige klinge, der passer til den maskine, du arbejder med. Noget andet er at vælge den rigtige klinge til det materiale, den skal skære i. Derfor er der nogle overvejelser du skal gøre dig.

Hvad skal du skære i? Overvej dit materiale. Skal du arbejde med træ, laminat, eternit, aluminium, kunststof, gips, fibercement eller stål? Det har stor betydning for, hvilken fortanding klingen skal have – fx om den skal være flad-, trapez-, veksel- og hultandet. Alle klingerne har forskellige skæreegenskaber.

Skal det være et fint eller groft snit? Skal du skære på langs eller tværs? I blødt eller hårdt materiale?

Antallet af tænder afgør og har betydning for at lave det ønskede snit. Generelt kan man sige, at desto færre tænder, desto grovere snit, så hvis snittet skal være pænt, skal klingen være fin. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du skærer på langs i træ, så vil en klinge med få tænder være at foretrække, da en fintandet klinge kan brænde materialet.

Hvordan indstiller man en rundsav?

  1. Først skal du indstille savedybden på din rundsav. Den maksimale savedybde afhænger af størrelsen på klingen. Typisk er dybden 25-40 mm ved 45 graders snit og 50-65 mm ved 90 graders snit.
  2. Dernæst skal du indstille rundsaven til det vinklede snit, som du ønsker at skære med. Når rundsaven indstilles til vinklede snit, kaldes det i fagsprog at save i smig. Det er vigtigt at maskinen har en tydelig skala og mulighed for at indstille og låse vinklen præcist. Sidstnævnte kan være en udfordring, så det anbefales at du prøver i butikken, og får den nødvendige vejledning, inden du køber rundsaven. På nogle maskiner er der klikstop, så saven nemt standser på de mest almindelige vinkler, 22,5 og 45 grader.