Hvad er et fræsejern?

notfraeser-carl-ras-fraesejern

For at forklare, hvad et fræsejern er, er det en god idé at tænke på en helt almindelig akku-boremaskine, og hvordan den benytter forskellige bor til at lave huller. På samme måde kan du tænke på en overfræser. Men i stedet for bor, bruger den såkaldte fræsejern, og i stedet for at lave huller, laver fræsejernet i stedet for spor i træet i forskellige former, når det trækkes langs træet.

Du kan bruge dit fræsejern til at lave nogle flotte profiler på dine dørkarme, eksempelvis, og det er også en anvendelse, jeg selv har gjort brug af herhjemme, så mine døre har fået flotte profiler, der ikke blot er kedelige og standard. Med det rette fræsejern kan du nemlig sagtens lave det design, som du er på udkig efter, og med det nemme kugleleje er det faktisk slet ikke en stor opgave.

Hvad er en notfræser

Notfræsning er en vigtig del af arbejdet med overfræseren. Noter fremstilles som regel til føring af bevægelige møbeldele eller til træsamlinger. Det er derfor meget vigtigt, at arbejdet udføres præcist.

Lige noter fræses let og hurtigt med overfræseren og føringsskinnerne samt arbejdsbordet. Noter kan fræses i forskellige bredder. Der fås derfor notfræsere i forskellige diametre. De mest almindelige størrelser ligger mellem 3 mm og 30 mm. I dette anvendelseseksempel beskrives fræsningen af gennemgående, ikke-gennemgående og indsatte noter.

Forskellige typer af fræsejern

Helt basalt findes der to typer af fræsejern: Et fræsejern med og et fræsejern uden kugleleje. Fræsejern med kugleleje kaldes også for et kantfræsejern, fordi det kun kan bruges til fræsning langs en kant, hvor fræsejern uden kuglelejeudstyr kan dykke ned overalt i et emne.

Hvilket fræsejern skal du vælge?

Der findes en hel masse forskellige fræsejern, og det siger jo sig selv, at der bliver nødt til at være mange forskellige typer, da fræsejernet jo har ufatteligt mange forskellige anvendelsesmuligheder, som vi lige har set nærmere på. Det betyder blandt andet også, at du først skal gøre det klart, hvad du har behov for at lave, inden du går på udkig efter det helt rette fræsejern.