Sådan forløber en bolighandel

boligkøb step by step

Måske er det første gang du skal købe en bolig, eller også er det mange år siden du sidst stod i den situation. Eller måske var det lidt forvirrende, hvad det egentlig var, der skulle ske hvornår, dengang du sidst købte et hus eller lejlighed. Her kommer en beskrivelse af de forskellige trin, du skal igennem, før du står med nøglen i hånden og låser døren op til din nye bolig.

Trin et – forberedelse til bolig

For at vide hvilken bolig du skal kigge efter, må du først og fremmet afklare med dig selv, hvad dine behov er. Flytter du med en familie, som måske oven i købet kan blive større hen ad vejen? Er du i en alder, hvor du er ved at gå på pension? Hvad er dine behov? Er det et en villa, en lejlighed, et rækkehus, som du er ude efter?
Dernæst må du lægge et budget, der viser dine reelle indtægter og udgifter. Budgettet skal du tage med til din bankrådgiver, der så kan regne ud, hvilken prisklasse du kan kigge efter hus i. Hvad du har råd til i månedlig ydelse har selvfølgelig at gøre med hvilken type af lån du vælger. Skal det være fastforrentet, ikke fastforrentet, afdragsfrit i en periode? Alt det skal du afklare med din bankrådgiver, som så kan forhåndsgodkende dig til et lån. Selvom banken har givet dig en forhåndsgodkendelse, vil de oftest stille som betingelse, at de kan godkende den bolig du er interesseret i at købe.

Trin to – begynd at kigge efter en bolig

Når du har fået på plads, hvad det er du ønsker i forhold til beliggenhed og størrelse samt ved, hvad du kan købe for, kan du begynde at kigge efter en bolig. Du skal kigge på de boliger, der udbydes til salg i det område der interesserer dig. Du finder måske flere interessante boliger, og det er en god ide at lave en sammenligning af disse. Skriv op hvad der er af fordele og ulemper ved hvert enkelt, så du lige nøjagtigt ved, hvad du skal undersøge, når du ser huset. For det er selvfølgelig næste skridt. Du skal lave aftaler med de ejendomsmæglere, der har husene til salg. Når du har set husene, skal du få en salgsopstilling på de huse du stadig kan lide efter, at du har set dem. Du skal være meget opmærksom på tilstandsrapporten og EL-installationsrapporten og se om der er ting i dem, der gør at huset bliver for dyrt i længen. Drøft dette med banken for næste skridt er at få bankens godkendelse af købet.
Læs eventuelt mere om juraen ved et boligkøb her

Trin tre – underskrivelse af købsaftalen

Hvis du når frem til, at du både kan og vil købe et af de huse du har kigget på, så vil ejendomsmægleren udarbejde en købsaftale. Den er dit bud til sælger. Den skal indeholde dine særlige kriterier for eksempel afslag i prisen eller ting sælger skal udbedre før du overtager boligen. Købsaftalen er ikke bindende før der foreligger en underskrift fra begge parter. Som køber har du 6 dages fortrydelsesret. Det vil dog koste dig 1 procent af købesummen at benytte den, og den skal være betalt til sælger inden frisen udløber.
Trin fire – tinglysning af skøde
Fortryder du ikke i løbet af de seks dage, overføres købesummen til sælger og huset er dit. Nu skal skødet tinglyses, så det anføres at huset er dit.

Trin fem – overtagelse af boligen

På datoen for overtagelsen får du udleveret nøglen til huset. Det er vigtigt, at du ved denne lejlighed sammen med sælger og ejendomsmægler tjekker, om de hårde hvidevarer mm. virker. Det er ærgerligt at opdage en fejl senere. Det er også en god ide sammen at aflæse vand, gas, el mm., da der efter overtagelsen skal udarbejdes en refusionsopgørelse.