Få flotte fliser med en fliseskærer

vaerktoej

Skal du lægge nye fliser i hjemmet hen over sommeren? Måske du skal sætte fliser op i køkkenet eller på badeværelset, eller måske lægge klinker på gulvet i bryggerset, så skal du være yderst heldig, hvis du slipper for at dele nogle af dem.  En fliseskærer er i disse situationer et uundværlig værktøj, når du skal lægge nye fliser. For du får brug for at tilpasse mange fliser undervejs.  

Der findes flere former for fliseskærer. Den manuelle og den elektriske fliseskærer. Den manuelle er billig og fin til at lave helt almindelige snit, hvis du for eksempel skal dele en flise. Den elektriske fliseskærer koster en del mere, men skal du for eksempel skære i hårdtbrændte klinker eller fliser i 45 graders vinkler, er det den elektriske fliseskærer, du skal bruge. Herudover har vi også et udvalg af forskellige vådskærer. 

 

INVESTER I EN ELEKTRISK FLISESKÆRER  

Hvis du skal skære mange fliser, og du for eksempel skal skære hårdtbrædte kliker eller fliser i 45 graders vinkel – vil en elektisk fliseskærer være det rette værktøj for dig. Vi anbefaler også en elektisk fliseskære, hvi du skal skære tykkere fliser, hvor det også er vigtigt ved skæring af hjørner og viklede udsparinger.

 

SÅDAN BRUGER DU EN ELEKTISK FLISESKÆRER 

Det kræver fokus og koncentration når ud skal skære fliser. Derfor er det en god ide, altid at købe et par ekstra fliser, da det kan ske, at en flise springer under en deling.  

Step 1: Når flisen lægges op på fliseskæreren, skal du sørge for, at siden ligger helt op til landet. På det faste land er der centimeterangivelser, så her skærer vi en f.eks 4 cm bred klinke. 

Step 2: Dernæst fører du håndtaget frem til forkanten af flisen, løfter op i håndtaget og trækker håndtaget tilbage. Håndtaget føres lidt frem på flisen, og der trykkes ned med håndtaget. Nu skulle flisen gerne knække nemt, og du skulle gerne stå med en flise i den ønskede bredde. 

TIP: Det er en god idé at øve sig nogle gange, inden man begynder at skære fliser for alvor. Brug eventuelt en af de ekstra fliser du har købt, som du kan øve dig på. Her kan du øve sig ved at skære en masse strimler af den samme flise, så du ikke bruger for mange øve fliser.  

Step 3: Læg flisen ind, så det ene hjørne ligger lige under skærehjulet. Dette gøres for at sikre, at flisen bliver skåret rigtigt – når man skærer diagonalt, kan man føre håndtaget let hen over flisen nogle gange og rulle et lille spor inden. Herefter skæres der med en jævn og fast bevægelse. 

TIP: Trekantede fliser bruges blandt andet til populære harlekinmønstre. Du kan nemt skære et skråt stykke af på flisen. For at skære skråt, afsætter du målene i begge sider af flisen, så er det ikke nødvendigt at strege op mellem punkterne. 

Step 4: Læg flisen op på fliseskæreren, så det ene punkt rammer skærehjulet, og resten af flisen rettes ind. Skær derefter flisen over på samme måde som tidligere. Med lidt øvelse og den rette teknik er fliseskæreren et uundværligt værktøj for dig der skal lægge nye fliser.