Bygger du nyt? Læs her om de forskellige facader

Nu skal vi snakke om facader, og hvordan de alle har hver deres udtryk. Så er du ved at bygge nyt og er nået dertil, hvor du skal til at tage stilling til valg af facade? Eller er du bare interesseret i design og i at lære mere om, hvordan valg af facade kan have betydning for bygningens førstehåndstryk udadtil? Så kan du læse med her.

De tunge ydervægge

Inden for facadeverdenen kan man groft set dele det op i 3 kategorier. Den første kategori er ’de tunge ydervægge’. Her indgår blandt andet murstenene/teglstenene. Murstensfacaden er iblandt de mest benyttede facader i Danmark. Murstensfacaden kan både give et meget klassisk look til bygningen med røde nuancer, som ses meget rundt omkring. Men stenene kan også fås i rosa, grå, brune, hvide og gule nuancer og vil med en spændende fugefarve kunne give et helt nyt og ekstravagant udtryk.

De lette ydervægge

Under denne kategori indgår træbeklædning og naturskifer. Bygninger med træfacader bliver levendegjort med et samtidigt bæredygtigt udtryk. Derudover er der uendelige muligheder for at gøre din bolig unika i sit udtryk, da der er utallige af forskellige træsorter og bjælkemønstre, der kan anvendes. Hvis du ønsker et mere moderne udtryk, kan naturskifer anvendes. Med skiferbeklædning får din bygning en smuk naturstensbeklædning, som er alsidig og passer til stort set alle former for byggerier.

Den lette facade

Herunder hører blandt andet gasbeton og fibercement/eternitplader. Boligen med en facade af gasbeton var populær i 1950’erne og har fået et comeback her i 2000’erne. Gasbeton er netop fed idet, der kan skabes et mere råt, minimalistisk og rustikt look. Med sin enkelhed og sit ubearbejdede udtryk er det en sikker vinder. Til sidst har vi facader af fibercement/eternitplader, som ofte er arkitekternes yndling, da det giver mulighed for at mixe og matche og skabe et legende udtryk.