Det mest udbredte materiale til industrien

Et af de mest udbredte materialer, som anvendes til blandt andet byggeindustrien og fødevareindustrien i Danmark, er stål. Stål har rigtig mange anvendelsesmuligheder, hvorfor det er meget populært at benytte sig af. Det er slidstærkt og robust, og derfor også langtidsholdbart. Stål anvendes til forskellige formål, som for eksempel procesanlæg i fødevareindustrien. Ligesom det også anvendes til byggeri og bygningskonstruktioner. Her er det blandt andet koldvalsede og varmvalsede stålplader, der anvendes. Generelt findes der et stort udvalg af stål i forskellige kvaliteter til mange typer formål, kunder og industrier.

Anvendelse af koldvalsede stålplader

Produktbetegnelsen koldvalsede stålplader beskriver de former for stål, der valses i kold tilstand. Ved koldvalsning foregår der en forædlingsproces af varmvalsede stålprodukter. Når man koldvalser et stålprodukt sker der en forædlingsproces. I modsætning til varmvalsede produkter, har koldvalsede stålplader en finere overflade. Ligeså er materialet tyndere og hermed kan det lettere formes. Koldvalsede stålplader kan med stor succes anvendes til for eksempel procesanlæg i fødevareindustrien, eller til husholdningsapparater som køle- og fryseskabe og emhætter. Ligesom de også anvendes andre steder i industrivirksomheder, hvor der kræves tyndere stålplader, og hvor produkterne skal lakeres eller overfladebehandles på en eller anden måde. 

Anvendelse af varmvalsede stålplader

Varmvalset stål og varmvalsede stålplader er den betegnelse, som bruges ved alle former for stål, som er fremstillet på valseværker. Her er udgangsmaterialet varme stålblokke, som har en temperatur på 1100 til 1300 grader C. Via valsningen får stålet en såkaldt valsehud, hvilket gør den mindre fin i overfladen, i modsætning til koldvalset stål. Det har imidlertid ingen betydning, da varmvalsede stålplader anvendes i mange forskellige industrier, hvor der ikke er nogle særlige krav til overfladeruheden. En af fordelene ved at anvende varmvalsede stålplader er, at de har høj styrke. Herudover er de meget korrosionsbestandige, og derfor yderst velegnede til blandt andet byggekonstruktioner, og andet, hvor det er styrken og fraværet af korrosion af materialet, der har den største betydning.

Om pladestål generelt

Pladestål er en af de mest anvendte typer af stål i Danmark. Det skyldes blandt andet, at de findes i et utal af forskellige typer. Udover de tidligere nævnte varmvalsede og koldvalsede stålplader er der også typer som for eksempel finplader, højstyrkeplader, dørkplader og perforerede plader. Herudover findes de forskellige typer af plader også i forskellige kvaliteter med forskellige egenskaber. Det er derfor en rigtig god idé, at kontakte en fagmand, for at få den helt rigtige type stål til formålet, inden man går i gang med et stort projekt.