Bliv klogere på BR18 og ventilation

Overhold BR18’s krav til ventilation og brandsikring

Et velfungerende ventilationssystem er en vigtig del af enhver bygning. Det er nemlig ventilationssystemet, der er med til at skabet et godt indeklima, hvilket er vigtigt i private boliger såvel som i kontorbygninger og offentlige institutioner.

Som bygningsarbejder er det vigtigt, at du har styr på indholdet af BR18. I den nyeste udgave af Bygningsreglementet 2018 står alle de forskellige regler nemlig beskrevet – herunder nogle krav til ventilationsanlæg. I BR18 finder du både krav til ventilationsanlæg i nybyg, i gamle bygninger og i nyrenoverede bygninger. Arbejder du med ventilationsanlæg – uanset om du er projekterende, installatør eller forhandler – er det derfor vigtigt, at du kender til BR18’s regler om ventilationsanlæg.

Hvad er brandsikring af ventilation?

Det er dog ikke nok, at et ventilationsanlæg lever op til BR18’s ventilationskrav. Et ventilationsanlæg skal nemlig også overholde en række krav til brandsikring, hvoraf nogle af disse står beskrevet i både BR18 og forskellige standarder.
Når man snakker om brandsikring af ventilationsanlæg, kan man snakke om, at anlægget skal være sikret på en sådan måde, at røg fra en brand ikke transporteres fra ét rum til et andet. Dette er vigtigt, da det både kan rede menneskeliv og formindske bygningens værditab ved brand.

Et ventilationsanlæg er i sagens natur også en gennemførsel gennem bygningens vægge, gulve og lofter. Når der laves en gennemføring gennem en bygnings brandmæssige adskillelser, er det vigtigt, at brandsikkerheden ikke kompromitteres. En gennemføring skal altså leve op til samme krav som en intakt adskillelse.

I BR18 kan du blive klogere på hvilke præ-accepterede brandlukninger, du kan anvende. Det giver nemlig utrolig god mening af bruge en præ-accepteret løsning, da den allerede er gennemtestet og godkendt. Vælger du ikke at anvende en præ-accepteret løsning, kan du være nødsaget til at skulle foretage forskellige brandtest, hvilket både er dyrt og tidskrævende.

Sådan dygtiggør du dig inden for BR18 og ventilation

Hvis du gerne vil vide mere om BR18 og ventilation, er det en god idé at deltage på ét eller flere kurser. På kurserne kan du nemlig få unik viden fra fagfolk, der arbejder med emnet på daglig basis. Danvak tilbyder flere forskellige kruser, der handler om BR18, ventilation og brandsikring af ventilationsanlæg. Ét af dem hedder ”Introduktion til BR18, brandsikring, krav og løsninger”.